Kategoriler

Yazı Tahtası Tarihçesi

1.Smart Board:     

    Smart Board  yani akıllı yazı tahtası, Smart Technologies şirketi tarafından 1991 yılında dünyada ilk interaktif akıllı yazı tahtası olarak üretilip pazara sunulmuştur. İngilizcede smart = akıllı, board = tahta anlamına geldiği için bu teknoloji dilimize akıllı tahta olarak çevrilmiştir. 

2.Kara Tahta:  

    Bal mumlu tablet dışında, öğrencilerin silip tekrar yazabildiği diğer ucuz tablet, siyah kayrak taşından veya siyah boyalı tahtadan yapılan yazı tabletiydi. El-Biruni Hindistan’da 1030’da yazdığı Kitab al-Hind adlı kitabında “Öğrenciler, ellerindeki siyah tabletlere beyaz tebeşirle soldan sağa doğru yazıyorlardı” diyerek siyah tableti tanıtmıştı. Günümüzde Afrika’daki bazı okullarda, öğrenciler bir dosya kağıdı boyutundaki siyah boyalı tahta tabletlere tebeşirle yazı yazmaktadır. Kağıt, Çin’de 2200 yıl önce icat edildi ama İngiltere’ye 1700, ABD’ye ise 1900 yıl sonra ulaştı. Avrupa ve ABD’de kağıt çok pahalı olduğu için uzun süre okullarda kayrak taşı yazı tableti kullanıldı. Öğretmenler, sınıfta öğrencilerin yanına gidip onların yazı tabletine yazı yazmalarını isterdi. Öğretmenlerin harita çizmesi veya matematik sorularının çözümünü anlatması çok zordu. Kara tahtanın ilk olarak ne zaman ve kim tarafından icat edildiği bilinmiyor. Ancak Avrupa’da 16. yüzyılda müzik eğitimi veren bazı okullarda kullanıldığı biliniyor. İlk kez ABD’de West Point Askeri Akademisi’nin matematik hocası G. Baron’un 1801’de sınıfın duvarına büyük bir kayrak taşı asarak ders anlattığı biliniyor. Kara tahtayı ilk kez kullananın İskoçya’da Old High School adlı lisenin coğrafya öğretmeni J. Pillans olduğunu öne sürenler de var. Ancak Pillans, ilk kez 1814’te yazdığı bir mektupta kara tahta kullandığını anlatır ve kendi icat ettiği renkli tebeşirden bahseder. Kayrak taşından yapılan kara tahtalar 1815’ten itibaren dünyaya yayıldı. Zamanla kayrak taşı yerine mat siyah boyalı yazı tahtaları sınıf duvarlarına asıldı.    

3.Beyaz Tahta:   

    Beyaz tahtalar kara tahtadan çıkageldi. Kara tahtalar popüler olmasına rağmen, bazı öğretmenler ve öğrenciler tebeşire alerjikti. Buna bir çözüm bulunmalıydı. 1960’lara gelindiğinde, beyaz tahtanın ilk versiyonları ortaya çıkmaya başladı. Bununla birlikte, karatahta hala popülerdi. 1980’lerin sonlarında tebeşir alerjileri raporlarının yaygın bir şekilde bilinmesi, beyaz tahta tarihinin sonsuza kadar değişmesini sağladı.

Beyaz Tahtanın Evrimi:   

    Ortaya çıkan ilk olanlar melaminden oluşuyordu. Yalnızca pahalıydı, aynı zamanda aşırı miktarda kullanılan maddenin soluk görüntüleri kaldı. Temizlik de zordu. Çelik üzerindeki mine üzerine yazma / silme manyetik tahta Magiboards tarafından İngiltere’de üretildi. Amerikalı mucit Michael Boone, Boone Board kuru silme kullanımının yaygınlaştırılmasına yardımcı oldu.

Kaynak:  #bilgiyaprakları

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.